Tips om je hond te doen stoppen met smeken

25-08-2012

Elke keer je aan tafel zit, hetzelfde liedje: je liefste viervoeter komt schooien om eten. Een trieste puppyblik, al dan niet vergezeld met blaffen of janken moeten zijn pleidooi kracht bijzetten. Niet gemakkelijk te weerstaan, en op den duur ook echt vervelend, zeker als hij tegen iedereen opspringt om aandacht of een seconde onoplettendheid resulteert in een biefstuk in zijn muil. Hoe ga je dat tegen?

Eén kernwoord: standvastigheid. Dat betekent nooit oftenimmer toegeven. Geef je wel af en toe toe dan leer je je hond dat smeken af en toe werkt, wat voldoende is voor hem om het te blijven proberen.
Geef nooit snoepjes, restjes of stukjes terwijl je aan het koken of eten bent. Dat moet hem leren dat het niet betekent dat hij eten krijgt als jij eten maakt.

Geef hem eten, een knaagspeeltje of een snoepje voor je gaat eten, zeker in gezelschap. Doe dit voor iemand aan tafel zit en voor hij begint te smeken: op die manier is het snoepje geen beloning voor het foute gedrag en het leidt hem (eventjes) af.

Indien mogelijk verwijder je je hond uit de plaats waar je eet.

Als dit niet mogelijk is, of het helpt niet zit er maar één ding op: je hond ‘hertrainen’. Je hond zou in staat moeten zijn om niet te beginnen met eten uit zijn kom als jij hem dat zegt. Dat betekent trainen om de hond te leren zitten (en blijven zitten) als jij dat vraagt, ook als zijn eetkom op de grond staat. Hij kan beginnen eten als je hem ‘ontlast’ van het zitbevel.

Bron: HLM.be


Tags: , ,

Geef je mening