Uw hond bestudeerd u!

15-04-2011

Hond kijkt erg geinteresseerdRecent onderzoek toont aan dat honden hun huisgenoten besturen. Interacties tussen mensen worden door de honden bestudeerd en vervolgens zal de hond daar conclusies uit trekken.

Experiment hondengedrag

Het experiment wat tot deze conclusie leidde ging als volgt:

De onderzoekers zetten twee acteurs in een kamer en gaven ze kleine stukjes koek die ze konden delen met een derde persoon. Het kon twee kanten op gaan: de derde persoon werd met harde woorden weggestuurd en kreeg niets of kreeg iets lekkers en enkele vriendelijke woorden.

De toon was belangrijk voor de hond

De hond keek toe en mocht zodra het achter de rug was één van de twee acteurs benaderen. In tweederde van de gevallen koos de hond voor de acteur die zijn of haar voedsel gedeeld had. Toch bleek de toon waarop de acteurs spraken wel belangrijk te zijn voor de hond. Wanneer de acteurs niet spraken, maar met gebaren aan de derde persoon duidelijk maakten dat deze iets of niets kreeg, hadden de honden veel meer moeite om de meest royale acteur te benaderen.

Waarschijnlijk heeft de hond de vaardigheid ontwikkeld tijdens de domesticatie. Wilde honden lijken niet in staat te zijn om mensen te bestuderen en daar hun voordeel mee te doen. Lees meer onderzoeken.Tags: , , ,

Geef je mening