Voorlezen over en met Pablo de hond

22-01-2012

voorlezen over en met een hond NOS-verslaggever Dominique van der Heijden verruilde de studio vanochtend voor een kinderboek. Voor de Nationale Voorleesdagen las ze voor aan meervoudig beperkte kinderen en jongeren op IJburg.

De vijfjarige Jhazara is bepaald geen ochtendmens. Terwijl begeleidster Saskia Arends haar in haar rolstoel de snoezelkamer inrijdt en haar liefdevol ontdoet van jas en sjaal, houdt ze haar ogen hermetisch gesloten.

Alleen als het knuffelhondje Pablo langs haar gezichtje wordt gestreeld, haalt ze even haar neus op, één oog gaat kort open om het tafereel in zich op te nemen. Het is NOS-journalist Dominique van der Heijden die voor haar staat te springen met paraplu en plantenspuit – alles om het verhaal tot leven te brengen voor de meervoudig beperkte kinderen en jongeren van dagopvang Omega op IJburg. Ze hebben het verstandelijk vermogen van een éénjarige.

Van der Heijden vertelt het verhaal van haar eigen hond Pablo, die voor de gelegenheid ook is meegekomen. Inmiddels regent het en de storm trekt aan haar paraplu. Plotseling is Pablo verdwenen.

Gillis (3) schopt van plezier als Van der Heijden naast zijn oor met een blikje met hondenkoekjes schudt, op zoek naar Pablo. Als de volgende ochtend de vogels weer fluiten, staat Pablo plotseling weer voor haar deur. De 21-jarige Selim begint te lachen, Jhazara slaapt ondertussen nog even verder.Tags: , ,

Geef je mening