Waarom kwispelt een hond?

20-05-2012

Wanneer iemand een kwispelende hond ziet, zegt deze persoon al snel dat de hond vrolijk en blij is. Toch is dit niet juist, omdat een hond ook kwispelt wanneer hij of zij niet vrolijk en blij is. 

De staart van de hond heeft meerdere functies, waarbij de één belangrijker is dan de andere. Ten eerste dient de hondenstaart als roer, en zorgt ervoor dat de hond tijdens snelle bewegingen of onverwachte wendingen in balans blijft. Ook gebruikt de hond zijn staart om zijn stemming weer te geven.

Om aan de staart de stemming van de hond af te lezen, is het ook belangrijk om de rest van het lichaam te observeren. Wanneer je alleen op de staart van de hond let, kan je de manier van kwispelen verkeerd interpreteren, met alle (mogelijke) gevolgen van dien. De lichaamsdelen waar je moet letten tijdens het observeren van de hond, zijn de nek, de ogen, de poten en de haren. Natuurlijk moet je tijdens het observeren van een hond op het gehele lichaam letten, maar bovengenoemde lichaamsdelen tonen je het beste hoe de hond gehumeurd is.
 
Een hond die vrolijk en blij is, zal met zijn staart in elk mogelijke richting kwispelen. Veelal beweegt de hond tegelijkertijd zijn gehele lichaam en stapt hij in het rond. Ook kan de hond van blijdschap gaan blaffen, janken of piepen en hoor je veelal dat de hond hijgt. De hond beweegt zijn oren vaak en laat deze ook wel een poos in de nek liggen, terwijl hij zijn hoofd en nek omhoog werpt als hij vrolijk is, en de ogen kijken vrolijk in het rond. Een blijde hond zal een glimmende vacht hebben welke normaal op het lichaam ligt. Zeker als jij een hondenliefhebber bent, kan jij bovengenoemde beschrijving bij elke hond herkennen!

Wanneer een hond kwaad of opgewonden is en de hond op het punt staat om aan te vallen, zal hij doorgaans op dezelfde plaats blijven staan. Ook zie je dat de hond langzaam vooruit loopt, waarbij hij af en toe twijfelend blijft staan. Vaak duikt de hond in dit geval iets meer door zijn benen heen, waardoor de hond een sluipende houding aanneemt. Ook zijn de spieren van de hond gespannen (bij langharige honden minder tot niet te zien). De vacht van de hond is bij woede of opwinding omhoog gericht en ziet er een beetje uit als een borstel. Vooral in de nek en op de rug is dit zeer goed te zien. Andere kenmerken van een opgewonden of kwade hond zijn:

  • De staart is omhoog gericht en beweegt langzaam van links naar rechts, in een regelmatig tempo.
  • De hond staat op strakke poten, de spieren zijn gespannen.
  • De oren zijn gespitst.
  • De ogen zijn op de tegenstander gericht en zullen niet bewegen. Hij zal elke beweging van de tegenstander nauwlettend in de gaten houden.
  • De lippen van de hond zijn op elkaar geklemd, ook zal hij af en toe zijn tanden laten zien.
  • Vaak wordt gezien dat de hond ook gromt, maar dit hoeft niet altijd.
  • De nek van de hond is wat lager naar de grond gericht dan gewoonlijk, en de nek staat strak.

Wanneer je een hond tegenkomt met de staart tussen de achterpoten, is de hond in paniek, of is hij angstig/bang. Wanneer de staart zich tussen de achterpoten bevindt, lijkt het soms wel alsof de staart in de buik van het dier ‘prikt’. Zeker wanneer je deze hond niet kent, of je weet niet wat deze hond gaat doen, moet je geen contact met het dier maken of dingen doen die het dier nog banger maken. De hond kan van schrik namelijk van zich af bijten, om zichzelf te verdedigen.

Wanneer een vrouwelijke hond (een teef) loops is, zal de staart als een soort richtingaanwijzer functioneren. De staart zal, wanneer er een reu in de buurt is, aangeven of het bezoek van de reu gewaardeerd is of niet. Zo kan de reu inschatten of hij kan paren met haar, of niet.Tags: , , ,

Geef je mening