Zijn hondenbrokken waardeloos?

07-01-2012

Hondenbrokken Maurice Flinterman is bij Honden en Puppies aan het woord over hondenvoeding. Hij heeft onderzoek gedaan naar de beste voeding voor uw huisdier. Graag deelt hij zijn mening met u om het beste voor uw hond te creëren. Lees snel verder voor meer informatie die u niet wil missen!

Het is belangrijk om even rustig te gaan zitten. Je hoort nu misschien iets wat je nog nooit eerder gehoord hebt. Op dit moment voert in Nederland meer dan 90% brokken. Maar toch ga ik je vertellen waarom die grote meerderheid van 90% een grote denkfout maakt.

Een grove denkfout waardoor een groot percentage van onze viervoeters gezondheidsproblemen heeft of gegarandeerd gaat krijgen.

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd waarom je brokken voert aan je hond? Hoe goed heb jij je verdiept wat er in de voeding zit van jouw hond?

De dierenarts heeft het geadviseerd? Jij hebt het voer gekozen op basis van de reclame? Of is het een bekend merk en omdat iedereen dit voert, doe jij dit ook? Ik vraag je om dit artikel eens rustig door te lezen en laat het tot je doordringen..

Stukje geschiedenis over brokken

In de westerse wereld voeren de meeste dierenbezitters hun hond en kat brokken. De reden dat wij dit voeren komt voornamelijk omdat we het zo geleerd hebben van dierenartsen, dierenspeciaalzaken en commerciële brokkenfabrikanten.

Maar hoe is dit precies zo ontstaan?

In Nederland ligt het percentage van de mensen die brokken voert aanzienlijk hoog, zoals al eerder gezegd, tot wel boven de 90%. De brok is in Engeland ontstaan vanaf het jaartal 1850 als een biscuit. Langzaam aan werd het in meerdere landen ingevoerd en zo werd het in Nederland in de jaren 30 geïntroduceerd en steeds bekender.

Waarom zijn brokken toentertijd geïntroduceerd?

Voordat brokken werden geïntroduceerd scharrelden honden rond bij een boerderij  of aten de honden met de pot mee en werd het menu aangevuld met botten en etensresten. Zeker de oudere generaties onder ons zullen dit nog herkennen. Ze gaven de hond zo nu en dan hart en pens.

Ook katten werden ingezet om muizen en gevogelte te vangen. Op zulke momenten komt de ware jagersaard van de kat als vleeseter naar boven.

Omdat de voeding wat honden en katten kregen niet altijd compleet te noemen was, ze kregen immers de etensresten, werden sommige honden ‘ziek’ omdat ze geen goede complete voeding kregen.

Een complete maaltijd bestaat natuurlijk uit meer dan alleen maar restjes en afval. Dit heeft geresulteerd dat er in de jaren dertig een onderzoeker kwam met de oplossing: een aanvullende voeding maken die samen met vlees compleet gegeven kon worden, jawel de brok was geboren!

In het volgende bericht van Maurice Flinterman zult u meer lezen over de verschillende ingrediënten die in hondenbrokken zitten en de uitwerking daarvan op uw huisdier.Tags: , , ,

Geef je mening