Reddingshondenclub zuiderburen rekruteren jonge vrijwilligers

10-03-2011

De Belgische hondenclub ‘Limburgse reddingshonden’ leren jongeren omgaan met reddingshonden. Zelfs uit de eerste klassen van het middelbare onderwijs worden ingezet bij demonstraties en opleidingen van de reddingshonden.

Reddingshondenclubs in België

België heeft momenteel een zestal reddingshondenclubs. Eén van deze clubs is de Limburgse Reddingshonden uit Heusden-Zolder. Reddingshonden daar zijn gespecialiseerd in het zoeken naar vermiste personen zoals dementerende bejaarden, psychiatrische patiënten of weglopertjes.

Als de jongeren meehelpen met de reddingshonden demonstratie dan spelen zij vaak het slachtoffer. Voor de veiligheid gaat er steeds een reddingshonden begeleider mee.  Volgens de reddingshondenclub kan een zestienjarige met een goede conditie perfect een reddingshond africhten.

Sommige hondenrassen zijn geschikter als reddingshonden

Sommige rassen zijn geschiktere reddingshonden dan andere. “Jachthonden zijn te agressief, kleine of langharige honden hebben te weinig kracht”, verduidelijkt een reddingshonden begeleider. De voorkeur gaat uit naar familiehonden die als puppie in contact komen met mensen en andere dieren.

Intensief trainen voor reddingshond

Dankzij intensieve trainingen zijn reddingshonden vaak de grote helden. “Hun training richt zich op verschillende vaardigheden, behendigheid, gehoorzaamheid, schapen drijven en signaleren. De honden leren ook puin, drugs en explosieven traceren en rivieren. Voor een interventie moet de hond een test doorlopen. Hij moet samen met zijn begeleider op onbekend terrein een slachtoffer terugvinden.

Reddingshonden krijgen geen vaste trainingsplaats

De reddingshonden mogen geen vaste trainingsplaats hebben. Reddingshonden kennen het gebied al na drie weken uit hun hoofd, benadrukt de reddingshondenbegeleider. De honden krijgen wel een beloning, maar geen hondenkoekjes of vlees. Naast de gemeenschappelijke trainingsmomenten moet de baas zijn hond ook zelf bijspijkeren.Tags: , , , ,

Reactie(s)

  1. […] en puinzoeken Zondag werd het tweede gedeelte van het reddingshonden evenement gehouden. De reddingshonden kennen twee zoekdisciplines: vlakterivieren en puinzoeken. Bij het onderdeel vlakterivieren moeten […]

Geef je mening