Zwemverbod Muiderberg is ingetrokken

19-07-2011

Het zwemverbod vanwege de giftige blauwalg in het Gooimeer bij Muiderberg is opgeheven. De afgelopen twee weken is geen nieuwe blauwalg aangetroffen. Dat meldt de provincie Noord-Holland.

Het verbod ging in op 1 juni van dit jaar, omdat er gevaarlijke concentraties blauwalg waren aangetroffen. Drie honden waren daar al het slachtoffer van.

Om het verbod te kunnen opheffen moest het water aan beide kanten van het Gooimeer twee weken achtereen schoon zijn. Dat is per maandag het geval. De provincie houdt de waterkwaliteit nog wel elke dag in de gaten. Omdat er af en toe nog wel blauwalg aanspoelt, is op een aantal locaties een waarschuwing van kracht. Deze blauwalg is echter tot nu toe niet giftig gebleken.

Vooral kwetsbare groepen (jonge kinderen, oudere mensen) wordt afgeraden te gaan zwemmen. Blauwalgen kunnen huidirritatie veroorzaken of, wanneer men ze binnenkrijgt, maagdarmstoornissen. Tijdens het zwemseizoen is het niet toegestaan om honden te laten zwemmen in het water van een officiƫle zwemlocatie. Daarnaast wordt geadviseerd honden niet te laten zwemmen in water waarin blauwalg aanwezig is.

Het ging in Muiderberg om een zeer giftige blauwalgvariant, die zelden voorkomt in Nederland.Tags: , , ,

Geef je mening