Grootste misvattingen over gedragsproblemen bij honden

03-01-2011

In al die jaren dat ik met honden werk verbaas ik mij nog steeds dat er zoveel misvattingen zijn op het gebied van het gedrag van onze honden. Zo hoor ik dikwijls dat mensen hun hond automatisch het predikaat “dominant” geven omdat hij agressief is naar andere honden.

Als ik dan aangeef dat de dominante honden in onze maatschappij niet zoveel problemen geven maar dat juist de angsthazen dit veroorzaken kijkt men mij vaak vol ongeloof aan.

Misvattingen veroorzaken miscommunicatie en zodoende dus ook gedragsproblemen. Het is zaak dat je als hondenbezitter leert dat bijvoorbeeld;

–          jaloezie bij honden niet bestaat
–          dat honden nooit gelijk aan elkaar zijn
–          dat honden door stress vaak niet kunnen luisteren
–          dat een volwassen hond wel degelijk mag grommen naar een pup
–          dat je een klein hondje nooit mag oppakken in het bijzijn van een andere hond
–          dat je eerst moet weten waarom een hond iets doet voordat je aan het gedrag van je trouwe viervoeter gaat sleutelen

Wil je meer weten over gedragsproblemen bij honden? Schrijf je dan in voor de cursusmiddag Het gedrag van de hond op 5 Februari 2011 via www.hondenspecialist.nl.
Arnoud Busscher
HondenspecialistTags: , , , , , ,

Reactie(s)

 1. moira zegt:

  Jammer dat u in Verwegniestan gevestigd bent.

  Zonodig – als het mij niet lukt mijn persoonlijke ruimte te claimen t.a.v. een loslopende grote hond die op mijn Vlinderhondje komt aanstormen, zal ik toch – in een mogelijk vergeefse poging haar leven te redden – haar optillen.

  Gelukkig kan ik met behulp van mijn stok honden op afstand houden en ben ik er ook ooit in geslaagd een loslopende Cane Corso ( op een plek waar dat volgens de plaatselijke p.v. niet mag) de wijde wereld in te sturen door FOEI! te zeggen.
  Dit ontlokte zijn baas de opmerking: nu heb je hem laten schrikken.

  Vriendelijke Groeten, Moira©

 2. nancy zegt:

  hoi

  als jij mij kan helpen om mijn stafford agressie naar andere honden en katten kan afleren zou ik heel blij zijn

  Mvg

Geef je mening