Wat is de hondensport Canicross eigenlijk?

25-03-2011

Canicross voor kinderenDe hondensport Canicross is overgewaaid uit Canada waar deze hondensport enorm populair is. Canicross is eigenlijk hardlopen in een ruig terrein met je hond.

Wat houdt de hondensport Canicross in?

Canicross is verwant aan ski-jöring uit de sledehondensport. Buiten het sneeuwseizoen gaan beoefenaars van deze hondensport met hun honden hardlopen. Canicross trainen kost niets en je hoeft oog geen lid van een hondenclub te worden. Als mens en hond maar fit genoeg zijn, en de hond in ieder geval uitgegroeid, dus zeker ouder dan een jaar.

Canicross wedstrijden

Canicross is een loopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en al lopend een parcours afleggen. De hond is daarbij aangelijnd. Het leuke van Canicross is dat iedereen mee kan doen. De canicross hondensport is voor jong en oud, mannen en vrouwen en alle hondenrassen.

Bij een caricross wedstrijd start er om de 30 of 60 seconden één deelnemer met zijn/haar hond. Elk team legt op eigen ritme een afstand af die kan variëren tussen de 2 en de 6 kilometer. Hard lopen is geen verplichting. Deelname is belangrijker dan de overwinning. Het canicross parcours loopt zoveel mogelijk langs aarde- en boswegen, langs weide en onverharde paden.

Bij canicross wedstrijden heb je recreanten en mensen die echt fanatiek voor de overwinning gaat. Maar bij canicross is meedoen voor de baas en de hond al enorm leuk. In Nederland staat Canicross als wedstrijdsport nog in de kinderschoenen, in tegenstelling tot België en Frankrijk. Canicross is een echte verslaving om een mooi parcours te lopen en om met je hond te werken. Een hond kan je niet dwingen om te lopen.

Waar kan de canicross hondensport beoefenen?

Deze vorm van hondensport is nog niet officieel gereglementeerd door de Raad van Beheer. U kunt de canicross hondensport beoefenen bij sommige regionale Kynologenclubs of bij sommige erkende rasverenigingen, die bij de Raad van Beheer zijn aangesloten.

Wordt de Canicross hondensport niet bij een kynologen club in uw omgeving aangeboden en ook niet door uw rasvereniging informeert u dan bij uw kynologen club of rasvereniging of zij u kunnen helpen bij de keuze voor een verantwoorde aanbieder in uw omgeving.Tags: , , , , , ,

Reactie(s)

  1. Bianca Koole zegt:

    Voor alle informatie over Canicross, wedstrijden en trainingen kan je terug vinden op canicrossnederland.nl

    Inmiddels zijn er in Nederland 12 Canicross wedstrijden, van in de kinderschoenen staan is dus geen sprake meer van…

    Canicross is niet verbonden aan een kynologen club of rasvereniging in sommige gevallen helpt Canicross Nederland een wedstrijd of training op te zetten.

Geef je mening