Hondenvoeding informatie deel 1

07-03-2011

In 4 delen zullen wij aandacht besteden aan de voeding van uw hond. In dit eerste deel zullen we ingaan op de hoeveelheid voeding in relatie de grootte van het hondenras.

De hond is een zeer gedifferentieerde soort. Van alle op de aarde aanwezige diersoorten is de hond zonder enige twijfel de meest gedifferentieerde. Het gewicht van een volwassen hond bijvoorbeeld kan variëren tussen 1 kg. (Chihuahua) en 100 kg (Duitse Dog). Zo zijn er zijn ook meer dan 350 verschillende hondenrassen.

Een hond groeit sneller dan een mens. Een mens doet er ca. 18 jaar over om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. In die periode wordt het geboorte gewicht met 20 tot 25 vermenigvuldigd. Een hond van een zeer groot ras heeft maar 18 tot 24 maanden om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. Maar in die periode wordt het geboortegewicht met wel 70 tot 100 vermenigvuldigd!

Het skelet en de spieren moet zich dus in een relatief korte periode ontwikkelen als dit wordt vergeleken met de mens. De groeiperiode is echter zeer belangrijk. De ontwikkeling is bepalend voor de rest van het leven van de hond. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het skelet en de spieren, zoals genetische aanleg en training. Maar ook voeding heeft er invloed op. Het is daarom ook van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in de groei.

Hondenvoeding in relatie tot grootte van het hondenras

Niet alleen tussen de hond en de mens zijn verschillen. Het is bekend dat er, afhankelijk van grootte en formaat van het ras van de hond, fundamentele fysiologische verschillen bestaan. Zo vertegenwoordigt bijvoorbeeld het darmkanaal van een hond van een groot ras niet meer dan 2,8% van zijn totale gewicht, terwijl dit voor een hond van een klein ras 7% bedraagt. Ook hiermee moet bij de voeding voor de verschillende rasgroottes rekening worden gehouden.

Hondenvoeding in relatie tot grootte van het hondenras

Naast het verschil in aantal pups per dracht (1 tot 3 voor de kleine rassen en 8 tot zelfs 12 voor de grote en zeer grote rassen) verschilt ook de groeiperiode per ras: Een puppy van een miniras bereikt het volwassen eindgewicht met 8 maanden en is dan 20x zo zwaar als zijn geboortegewicht. Een pup van bijvoorbeeld een Newfoundlander groeit tot 18-24 maanden en heeft dan zijn geboortegewicht 100x vermenigvuldigd.

Hondenvoeding op maat

Dat die verschillen leiden tot een grote verscheidenheid in voedingsbehoeften mag duidelijk zijn. Er zijn veel verschillende hondenvoeders op de markt, waardoor het moeilijke kan zijn om de juiste voeding te kiezen. Heeft u vragen over een voeding of twijfelt u of de door u gekozen voeding wel de juiste is, u kunt altijd contact met onze kliniek opnemen, in het bijzonder met onze voedingsdeskundige.

Bron: dierenkliniekkenaupark.nlTags: , , , , , ,

Reactie(s)

  1. Willem Douma zegt:

    Ik geef mijn hondje, Duitse herder 1 kilo vers vlees uit de noodslachting en 2 koppen brokken.
    Hij is een hele slechte eter maar hij wil niks anders.
    De hele dag is ie in beweging, speleen met andere honden en met mij.

Geef je mening