Hondenvoeding info deel 2; Overschakelen van hondenvoeding

09-03-2011

Als u uw hond overschakelt op een nieuwe voeding adviseren wij gedurende enkele dagen de nieuwe hondenvoeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding.


Uw hond kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van hondenvoeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

Voeding van de puppie
De groei van pups van kleine, middelgrote, grote en zeer grote rassen is zeer verschillend. Zo is een Dashond (Teckel) in 8 tot 10 maanden volwassen, terwijl dit bij een Sint Bernard tot 24 maanden duurt. Bij de grote en zeer grote rassen komen door deze langere groeiperiode vaker groeistoornissen voor, dan bij de kleine en middelgrote rassen.

Een ongebalanceerde voeding kan met name voor grote en zeer grote rassen tijdens de groei vele ernstige gevolgen hebben. Het is uiterst belangrijk dat de groeisnelheid nooit te hoog ligt. Een te hoge groeisnelheid verhoogt het risico van bot- of gewrichtsproblemen.  De energieopname per dag heeft invloed op de groeisnelheid van de pup. Daarom is het belangrijk om een pup van een groot ras schraal op te laten groeien. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding die op de verpakking van de hondenvoeding vermeld staat is een richtlijn; sommige honden hebben wat meer of minder nodig.

Laat de pup in geen geval zoveel eten als hij wil: dit kan leiden tot een te snelle groei en overgewicht. Vervolgens zorgt dit voor een te grote druk op zijn onvolgroeide gewrichten, wat weer kan leiden tot ontwikkelingsproblemen van het skelet. Eén maal per week wegen en een alert toezicht op de groeicurve zijn zeer aan te raden. Controleer daarnaast ook regelmatig de lichamelijke conditie van uw pup. Dit kunt u doen door met uw hand over de zijden van uw hond te gaan. U moet dan de ribben goed kunnen voelen en het gevoel krijgen alsof de huid onder uw hand doorrolt.

Nieuwe hondenvoeding

Als een hond overschakelt op een nieuwe voeding, raden wij aan om altijd gedurende enkele dagen de oorspronkelijke voeding in afnemende hoeveelheid met de nieuwe voeding te mengen. Wanneer u uw pup voor het eerst mee naar huis neemt is het wenselijk om voor een aantal dagen voeding mee te krijgen waar de hond al aan gewend is. Zo kan uw hond rustig aan eventuele nieuwe voeding wennen.

Het voeren van puppies

Sommige gulzige pups schrokken het eten snel naar binnen. In dat geval is het beter de brokjes een beetje nat te maken. Zorg ervoor dat de etensbak altijd op een rustige plaats staat en dat indien er andere honden aanwezig zijn, deze even naar een andere ruimte worden gebracht. Voor grote rassen is het aan te raden de etensbak in een voerstandaard te zetten. Laat nooit meerdere pups uit één etensbak eten. Op deze manieren vertraagt u de voedselopname en vermindert u het risico van diaree door overconsumptie.

Bron: dierenkliniekkenaupark.nlTags: , , , , , ,

Reactie(s)

  1. loes zegt:

    ik vind het een best slechte site maar oook wel goed maar er staat niks over alle soorten voeding en ik moet er heel veel weten!! grrr

Geef je mening