Verslag dierendag in obesitaspoli van Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren

15-11-2010

Hond moet afvallenObesitas, overgewicht, is een toenemend probleem onder mensen, maar ook onder huisdieren. Ongeveer 40% van de Nederlandse huisdieren heeft er last van.

Net zoals te dikke mensen krijgen te dikke dieren problemen met hun gewrichten, hun stofwisseling en hebben dikke honden een grotere kans op suikerziekte. Speciaal op dierendag organiseerde de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG) daarom in haar Obesitaspoli een gratis gezondheids-check voor dikke dieren.

Op maandag 4 oktober kwamen 24 baasjes met hun hond of kat langs bij de Dierendag Obesitaspoli. Daarnaast was er ook ruime media-aandacht voor deze dag met een stukje op het Nos-journaal, RTV Utrecht, Omroep Max, Radio M en Omroep Brabant.

Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding i.o van de UKG: “Gezonde voeding en een bijbehorend gezond gewicht is voor dieren net zo belangrijk als voor mensen. Dat bereik je bij een dier door gezonde voeding en voldoende beweging. Dieren maken tegenwoordig echt deel uit van het gezin en worden ook qua voeding zo gezien. De kat krijgt een schaaltje melk en de hond een stukje kaas. Voor deze dieren betekent het echter dat ze, omgerekend van mens naar dier, twee tot drie hamburgers per dag extra te eten krijgen. Obesitas bij dieren is een welvaartsziekte.”

Behandelplan om honden te laten afvallen

“Net zoals afslanken voor mensen moeilijk is, hebben dieren soms ook een extra steuntje in de rug nodig. Het bereiken van een gezond gewicht bij een huisdier begint met een bezoek aan de dierenarts. Die kan een het dier volgens een behandelplan laten afvallen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen wij in de Universiteitskliniek breed aanvullend onderzoek doen om te achterhalen of er andere oorzaken voor het overgewicht kunnen zijn. Met extra begeleiding bij het afslanken, lukt het dan vaak toch om een gezond gewicht te bereiken.”

Obesitaspoli

Diereigenaren zijn, na doorverwijzing door de eigen dierenarts, van harte welkom op de obesitaspoli. “Wij willen eigenaren graag bewust maken van de gezondheidsrisico’s die overgewicht met zich meebrengt voor hun dier. De dieren worden gewogen en er wordt een conditiescore bepaald. We bepalen het streefgewicht en berekenen de energiebehoefte van het dier. Daarna krijgt de eigenaar een voedings- en bewegingsadvies.

Voor meer informatie ga naar http://www.uu.nl/faculty/veterinarymedicine/nl/dierenklinieken/ukg/disciplines/klinische%20voeding/Pages/default.aspxTags: , , , , , , , , , , , ,

Geef je mening