Rechter doet uitspraak in kort geding gevonden Rottweiler

30-09-2010

Voor de deur van haar toenmalige woning in Rijsbergen vond ze afgelopen zomer de twee jaar oude Rottweiler. Bij geen enkele dierencentrale was er melding gedaan van vermissing. Pam Beijer (41), inmiddels woonachtig in Ulvenhout, besloot de hond op te vangen en in de tussentijd te zoeken naar de eigenaar.

De stichting Rescue Dogs Europe (RDE) zegt de rechtmatige eigenaar te zijn en eist in een kort geding dat Beijer de hond teruggeeft, op straffe van een dwangsom van vijfhonderd euro per dag. “Dat is toch bizar. Ik heb deze hond opgevangen, verzorgd en ik heb een nieuw gezin geregeld. In plaats van een bedankje krijg ik een rechtszaak”, zegt Beijer verontwaardigd.

Na lang zoeken kwam ze er achter dat de hond geregistreerd stond in Frankrijk op naam van RDE. Deze stichting ontfermt zich naar eigen zeggen over kansarme honden in Spaanse en Franse asielen. Daarnaast zoekt zij naar nieuwe baasjes in Nederland, BelgiĆ« en Duitsland. Beijer nam contact op met de stichting. Daar kreeg ze te horen dat de hond vanuit een Frans asiel zou zijn ‘geadopteerd’ door mensen uit Middelburg, daarna zijn ondergebracht bij campinggasten uit Rijsbergen en daar zou de hond zijn weggelopen.

Beijer: “De RDE wilde meteen langskomen om de hond op te halen. Dit heb ik geweigerd. Ik heb aangegeven dat ze de adoptanten uit Middelburg maar moesten bellen. Vrienden van mij uit Utrecht wilden graag voor de hond zorgen. En de mensen uit Middelburg dus duidelijk niet. Ik dacht in het belang van de hond en heb het dier naar Utrecht gebracht. Vervolgens werd er meteen gedreigd met boetes en rechtszaken. Ik had verwacht dat het wel zou overwaaien. Nou, niet dus.”

RDE laat in hun adoptiecontracten opnemen dat zij altijd de eigenaar blijven van de hond. Mede-oprichter Sanna van Duin legt uit waarom dat is. “Als wij de honden uit een asiel halen, dan beloven wij ze een goed leven. Wij willen daarom te allen tijde eigenaar blijven, zodat we bij misstanden de hond kunnen terughalen.”

Beijer zegt voorgesteld te hebben dat haar vrienden uit Utrecht volgens de voorwaarden van RDE de Rottweiler zouden adopteren. “Zo konden ze zien dat de hond bij een goed gezin terecht is gekomen. Maar dat was ook geen optie. Het lijkt een principekwestie te worden, terwijl ze juist blij moeten zijn dat de hond een gezin heeft.”

RDE is het niet eens met de wijze waarop Beijer gehandeld heeft. “Een Rottweiler plaats je niet zomaar bij mensen, zonder zeker te zijn of ze weten hoe ze met een dergelijke hond om moeten gaan. Mevrouw Beijer heeft geen idee wat daar allemaal bij komt kijken”, verklaart Van Duin. “Daarnaast vinden wij goed contact met de adoptanten belangrijk. Deze mensen uit Utrecht hebben geholpen bij het ‘verduisteren’ van de hond. Met hen kunnen wij nooit een vertrouwensband krijgen.”

Van Duin noemt het ‘respectloos’ dat Beijer ‘voor eigen rechter heeft gespeeld’. “Ik geef toe dat ik misschien te eigengereid ben geweest”, reageert Beijer. “Maar ik heb altijd in het belang van de hond gedacht. Ik ben tenslotte zelf degene die contact met deze stichting heeft opgenomen. Als ik dat niet had gedaan, dan hadden ze niets geweten.”

Vandaag doet de rechter in Breda uitspraak in het kort geding dat RDE tegen Beijer heeft aangespannen.

Bron: BNDeStem.nlTags: , , , , , ,

Reactie(s)

 1. Baco zegt:

  De rechter heeft gesproken. De Rottweiler moet terug naar RDE. Voldoet mevr. Beijer niet aan het vonnis dan moet ze een dwangsom van 100 euro per dag betalen. Ze moet ook de proceskosten van RDE ter hoogte van 860 euro betalen.

  Vervelende kwestie.

 2. bitch zegt:

  RDE geeft niks dan ellende
  Dieren een goed leven beloven??
  De dieren worden gebruikt als handelswaar.
  Dierenliefhebbers bedreigen behoort tot hun dagelijkse bezigheden

Geef je mening