Verlamde honden kunnen weer lopen na celtransplantatie

23-11-2012

hond-in-rolstoelWetenschappers zijn erin geslaagd verlamde honden weer te kunnen laten lopen door middel van neusceltransplantatie. Het is voor het eerst dat het onderzoek wordt getest op dieren met letsel in plaats van op proefdieren.

De honden kregen injecties van olfactorische cellen (cellen die kunnen ‘ruiken’) die in de binnenkant van hun neus groeiden. Deze cellen werden enkele weken in een laboratorium gekweekt. Alle honden hadden letsel aan de ruggengraat, waardoor ze hun achterpoten niet konden gebruiken.

Het onderzoeksteam van de Cambridge University is voorzichtig optimistisch: de nieuwe techniek kan op termijn ook een rol spelen bij de behandeling van menselijke patiënten met een dwarslaesie. ‘Onze resultaten laten zien dat het transplanteren van dit soort cellen kan leiden tot aanzienlijke verbetering in een zwaar beschadigde ruggenmerg’, vertelt bioloog Robin Franklin.

23 van de 34 proefhonden kregen op de plek van de verwonding de cellen geïnjecteerd. De rest van de honden kreeg – als controlegroep – een neutrale vloeistof geïnjecteerd.

Bij veel van de honden die de transplantatie kregen, verbeterde de toestand van de poten en waren ze in staat om op een loopband te lopen, ondersteund door een harnas. De viervoeters in de controlegroep konden geen van allen hun achterpoten gebruiken.Tags: , , , ,

Geef je mening