Berner Sennenhond in FCI rasgroep 2

20-06-2011

Berner Sennenhonden

Informatie over de Berner Sennenhond vind je in dit artikel. Wil je wat weten over de geschiedenis van de Berner Sennenhond, het karakter van de Berner Sennenhond of de gezondheid? Alle Berner Sennenhond informatie bij elkaar verzameld!

De Berner Sennenhond is een middelgrote, krachtig gebouwde berghond. De Berner Sennenhonden komen van oorsprong uit Zwitserland en behoren tot FCI rasgroep 2. De Berner Sennen reu heeft een schofthoogte van 64-70 cm  en een teef van 58-66 cm. De vacht van een Berner Sennen is lang en vaak golvend en is overwegend zwart met bruinwitte aftekeningen op zijn kop, borst en poten. De naam van het Sennen ras verwijst naar het Zwitserse kanton Bern waar de Berner Sennenhond van oorsprong gefokt werd. ‘Sennen’ betekent ‘boeren in de Alpen’.

Geschiedenis van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een zeer oud hondenras, en stamt af van de grote, zware doggen die de Romeinse legers meenamen naar Zwitserland om het meegebrachte vee te drijven. Hieruit ontwikkelden zich verschillende typen Sennenhonden. Deze hondenrassen verdwenen echter geleidelijk totdat een aantal Zwitserse kynologen zich gingen toeleggen op het fokken van de Berner Sennenhond. De Berner Sennenhond werd eerst ‘Dürrbächler’ genoemd en kreeg pas een jaar na de oprichting van de eerste rasvereniging, in 1908, zijn huidige naam. De Berner Sennenhond is gefokt als hoeder van vee, als trekdier en als waakhond. De Berner Sennen is in staat om vee te hoeden zonder een herder. In sommige Zwitserse dorpen worden Berner Sennenhonden nog steeds gebruikt om karren te trekken.

Berner Sennenhond en zijn karakter

Berner Sennenhonden hebben een waakzaam maar beheerst karakter. De waakzaamheid van de Berner Sennen beperkt zich tot zijn eigen omgeving en de leden van het gezin. De Berner Sennenhond is niet overmatig fel en grijpt alleen in wanneer het echt nodig is. Tegenover het baasje en het gezin is de Berner Sennenhond zeer aanhankelijk. De zelfstandigheid waar we net over schreven heeft er toe geleid dat de de Berner Sennenhond ook een eigenwijs karakter heeft. Dit maakt dat het hondenras een zeer consequente hondentraining nodig heeft. De Berner Sennenhond kan goed overweg met kinderen.

Berner Sennenhond en zijn gezondheid

Het Berner Sennen ras heeft weinig genetische variatie waardoor vaak erfelijke ziektes voorkomen. Verschillende vormen van kanker treffen de Berner. Ook heupdysplasie, elleboogdysplasie, artritis, autoimmuunziektes en nierproblemen vormen gezondheidsproblemen voor het Berner Sennen ras. Ook ligt het gevaar van een maagtorsie op de loer, dit is meestal dodelijk en kan alleen door direct ingrijpen worden opgelost, de eerste tekenen zijn opzwelling van de buik door gasvorming. Nierproblemen kunnen worden voorkomen door het geven van veel vers drinkwater. Het Berner Sennen ras heeft geen hoge levensverwachting en wordt gemiddeld slechts 8 jaar oud.

De volgende artikelen zijn al verschenen over de Berner Sennen:

Algemene informatie over Berner Sennenhonden
Berner Sennen Mac Ghandor Easy Living

Berner Sennenhond krijgt 15 puppies

Beau de Berner SennenTags: , , , ,

Reactie(s)

  1. jennifer de regt zegt:

    goede in voormatie ik heb er een heel stuk in mijn spreek beurt geschreven. en ik heb er heel veel van geleerd blijf door gaan met deze website.

    mvg jennifer

Geef je mening