Tips bij de aanschaf van een Dobermann puppie

02-09-2010

In het vorige artikel viel al te lezen dat de Dobermann een prima all round hond is die zich, mits goed opgevoed, in alle situaties thuisvoelt en een hond is waar je jarenlang plezier mee kunt beleven.

Op dit jarenlang plezier hebben kom ik in dit artikel graag terug. De Dobermann is de laatste jaren bijna een luxe artikel geworden en de aanschaf van een Dobermann pup is met prijzen tussen de 900 en 1500 euro geen ‘koopje’ meer. Natuurlijk zijn er meer rassen die een boven gemiddelde aanschafprijs kennen en dat is tevens de oorzaak dat er op internet sites, buiten de rasvereniging om, Dobermann pups worden aangeboden tegen een veel lagere prijs of zelfs per opbod.

Waarin zit dan het verschil tussen een Dobermann pup gekocht via een fokker die niet alleen is aangesloten bij de rasvereniging de DVIN (www.dobermannvereniging.nl ), maar zich ook houdt aan de strenge eisen van de pupbemiddeling dit in tegenstelling tot de pups adie worden aangeboden op advertentie sites buiten de rasvereniging om?

Ten eerste is de fokker die gebruik maakt van de pupbemiddeling van de rasvereniging verplicht gebruik te maken van het koopcontract van de DVIN, waarin de rechten en plichten van zowel de koper als de fokker zijn vastgelegd. Ten tweede dienen de ouderdieren aan vastgestelde gezondheidseisen te voldoen en zelfs de pupjes dienen nog voordat zij naar hun nieuwe eigenaar(s) gaan te worden gecontroleerd op bijvoorbeeld de erfelijke oogafwijking die kan voorkomen bij Dobermanns.

De rasvereniging controleert zelfs het nestje bij de fokker thuis en de bevindingen hiervan worden vastgelegd. Verder is een aangesloten fokker met hart en ziel betrokken bij zijn of haar pupjes en geven fokkers levenslange ondersteuning met raad en daad als het onverhoopt misgaat met bijvoorbeeld de opvoeding, of als de hond niet langer meer kan worden gehouden (scheiding of andere oorzaken) of er bijvoorbeeld in het eerste levensjaar toch gezondheidsproblemen ontstaan.

De rasvereniging is voortdurend bezig om gezondheidseisen te actualiseren en houdt tweemaal per jaar een fokkersvergadering waar specifieke problemen van het ras onder de aandacht worden gebracht en er met elkaar van gedachten kan worden gewisseld over het fokbeleid. Dit alles vraagt investeringen van fokkers, denk hierbij aan het bezoeken van shows, het trainen met de fokteven / dekreuen, het afleggen van examens en gedragstesten om soms tot de conclusie te komen dat een fokteef / dekreu uiteindelijk toch niet geschikt is om de kennelnaam te vertegenwoordigen.

Ook de vele gezondheidstesten vormen een behoorlijke kostenpost, denk hierbij aan (weliswaar eenmalig) DNA onderzoek naar kleurvererving of de bloedziekte Van Willebrand, maar ook aan de HD test, de ogentest en (hoewel nog niet verplicht door de rasvereniging) het onderzoek naar hartafwijkingen dat eigenlijk meerdere keren herhaald dient te worden.

Nog steeds blijft dan de mogelijkheid bestaan dat een teefje uiteindelijk niet kan worden ingezet voor de fokkerij om welke van de eerder genoemde redenen dan ook of dat de hond simpelweg niet vruchtbaar is. Tel daarbij op dat fokkers generaties bestuderen om tot een weloverwogen combinatie van reu en teef te komen en het reizen over soms duizend of meer kilometer om die ene reu te gebruiken voor lief nemen, maar ook de kosten hiervan voor lief nemen! De samengebrachte bloedlijnen zijn dan een optelsom van de kennis van vele jaren en een uitgebreide controle van de kwaliteit van de ouderdieren om tot een nestje gezonde, stabiele en karaktervolle Dobermann pups te komen.

Dit is niet te vergelijken met de gelegenheidsnestjes op aan- en verkoopsites of nog erger met nestjes die puur uit winstbejag worden gefokt! Mijn advies: bezoek aangesloten fokkers van de rasvereniging, praat met hen en vertel uw wensen en verwachtingen, vaak leidt dit niet alleen tot de koop van een pup, maar tot een jarenlange vriendschap met uw hond en uw fokker!!

Robert Storm & Monique Roelevink
Dobermann kennels Russkaja Mechta & Andor Absolut’sTags: , , , , , , , , , , , ,

Reactie(s)

 1. supra zegt:

  ja zeker wel he, je hebt van die fokkers er tussen zitten die alleen maar dollar tekens in hun kop hebbe zittten. maar dan betaal ik liefer meer dan weet ik ook dat ik een goeie hondje gekocht heb. zwettebos(kennel) super goed!. daar ga ik me honden kopen als ik op me zelf ga wonen. black and tan) en brown and tan)! mooie honder echt waaar. net als met die discus vissen,tjonge jonge jonge zeg, somiige zien er niet normaal uit, ik heb ze gelukkig bij een leuke hobbyist gekocht, en ze zijn erg mooi en rond, en hebben geen klachte met gezondheid. doeiiiiiiiiii!!!!!!!!!.doberman lover and toyota supra lover and discus fish and altums maanvis lover ! en mij rif aquarium , zee paarde bakje is al onder weg!

 2. supra zegt:

  in iraq gaan er kinderen dood van ellende, en ouwe balke ende met troepe gaan uit zende, er wordweer drugs verkocht in snoep in een snoep winkel, een draaiende economie zit in bloed verwikkelt, nederland is een opium slet sinds de tijd van karel de groot word de trend hiet gezet! ya ik ben rotterdam getogen en dus ras echt, en toch word ik vaak ontnomen van me stads recht! want waar ik woon ben ik allogtoon, ik heb wel een kleurtje maar dat heeft te maken met me stamboom!!!!
  en waarom is het zo dat een marrokaan niet naar binnen mag, en zijn we bang voor een aanslag op koniningen dag, en waarom blijf ik god bellen, ik word gescot maar heb die man nog zo veel t vertellen, hoe kan het zijn dat een leeraar word gefopt om dat de kids en de wasse en de wereld niet klopt, en waarom is de vraag waarom de kaarte niet dooft’ en het antwoord is te vaak al sla je e dood!

 3. supra zegt:

  hallo alle maal, ik heb een vraag over los lopende honden, ik wil mij leren los te lopen naast mij, als ik over straat loop, zonder dat ze alle kanten op vliegen ik heb daalijk 2 honden(dobermann) hoe begin ik het beste, wat oet ik dan leren aan die hond, ik weet dat dobermann niet zo veel houden van aangelijnt te zijn, en ik word er ook moei van eerlijk gezegd, dat trekke de hele tijd! die wil die kant op en die anderen wil naar rechts toe. hoe leer ik dat af, en dat zonder aangelijnd? graag recatie help! please. groetjes rocky (real name)

Geef je mening