Angst bij honden oorzaak is vaak socialisatie van de hond

06-06-2011

Angst bij hondenDit artikel gaat over angst bij honden. Angst wordt vaak verklaard door een slechte socialisatie of door gebeurtenissen met een hond in het verleden.

Beste Hondenliefhebbers. In dit artikel ga ik het hebben over angst bij honden. Zoals ik in mijn eerste artikel schreef is onze Berner Sennen Turbo een bange hond. Ik noem het altijd schuw, dat klinkt niet zo erg. Hij is bang naar vreemde mensen toe, maar niet naar honden. Als er een persoon bij een hond is zal hij over het algemeen ook geen angst hebben van de persoon die bij de hond is.

Angst bij honden

Angst wordt verklaard door een slechte socialisatie of een situatie die de hond heeft meegemaakt waardoor hij angstig is geworden maar het kan ook zijn dat de moederhond angstig is en dit wordt in grote mate doorgegeven aan de nakomelingen.

Socialisatie is zeker en vast het belangrijkste voor een pup voor de rest van zijn/haar leven. Mijn man heeft een garage en bij ons is het waarschijnlijk verkeerd gegaan door onze Turbo bij de klanten weg te houden. Dit was goed bedoeld omdat niet iedereen een grote hond zo leuk vindt maar naar socialisatie toe voor onze Turbo is dit echt verkeerd geweest. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de moederhond al angstig was
waardoor we dit meer in de hand gewerkt hebben of dat hij iets heeft meegemaakt maar dit weten we natuurlijk niet (zie artikel Berner Sennen honden van Turbodroma).

Ondertussen gaat het wel wat beter met hem omdat we vragen aan de mensen om hem niet aan te kijken en niet aan te halen tot hij zelf contact zoekt. Als hij zover is dat hij contact zoekt vragen we ook steeds om hem te strelen onder de kin en niet op het hoofd omdat dit te confronterend is (dit is trouwens voor iedere hond zo) want dan trekt hij weer terug. Naar honden toe heeft hij geen angst maar hij zal hier ook niet de leiding nemen. We hebben hem wel goed gesocialiseerd bij andere honden.

Wanneer moet een hond worden gesocialiseerd?

Een hond dient in de maatschappij gesocialiseerd te worden tussen 8 en 12 weken. In die periode is het belangrijk dat de puppie zoveel mogelijk kennis maakt met mensen, honden, andere dieren maar
ook met zoveel mogelijk situaties in het dagelijkse leven zoals auto’s, fietsen, stofzuiger…. Het is ook heel belangrijk dat u hierbij denkt aan het welzijn van de puppie. Ik geef een voorbeeld van het socialiseren van een puppie. Een puppy is natuurlijk altijd zo leuk en iedereen wil de puppy wel aanhalen maar vraag aan de mensen met wie de puppy in contact komt om de hond niet in de ogen te kijken en niet op het hoofdje maar onder de kin te strelen.

Het volgende artikel zal gaan over onze nieuwe puppy die in juli bij ons gaat komen wonen. Het is ook een Berner Sennen en hij zal Kaiser heten. Puppyfoto’s kan u al zien op www.bernerbeertjes.be/Swizzy-Bears-NL.htm

Groetjes en Poot van TurboTags: , , ,

Geef je mening