Puppie checklist bij hondenbescherming tegengaan van malafide hondenfok

25-02-2011

Vanaf vandaag is bij de Hondenbescherming de ‘pupchecklist’ op te vragen. De Hondenbescherming wil met deze checklist de consument bewust maken van haar rol in het tegengaan van malafide hondenfok en haar een handvat bieden om deze fokkerij te herkennen.

Puppie illegaal verhandeld

Vorig jaar verscheen een rapport van de IFAW waarin wordt geschat dat jaarlijks mogelijk 120.000 pups illegaal worden verhandeld. Bij de Hondenbescherming komen regelmatig telefoontjes binnen van consumenten bij wie de aanschaf van een pup teleurstellend is afgelopen. Zij geven daarbij aan niet geweten te hebben dat ze hun pup bij een malafide fokker kochten.

‘Uit de praktijk blijkt dat consumenten te snel besluiten een hond te nemen en die dan vaak nog dezelfde dag uitzoeken, kopen en meenemen.’, aldus woordvoerder Just de Wit van de Hondenbescherming. ‘Dit met alle vervelende gevolgen van dien, zoals honden die kort na aankoop ziek worden of honden sociaal minder wenselijk gedrag tonen en soms ook makkelijk worden afgedankt’.

Malafide hondenhandel

Malafide hondenhandel is op diverse manieren te stoppen. Van overheidswege zou er meer aandacht mogen zijn voor adequate wet/regelgeving en een goede handhaving daarvan. Een belangrijke factor is echter ook de consument die zijn pup koopt. Wanneer niet langer een hond gekocht wordt van malafide hondenfokkers, zal er minder geld te verdienen zijn in deze ‘handel’. Dat zal een remmende invloed hebben op de markt.

Puppie checklist
Met de pupchecklist in de hand kan gecheckt worden of een fokker betrouwbaar en verantwoord lijkt. De checklist attendeert op zaken als aanwezigheid van de moederhond, aantal pupnesten en de omgeving van het nest. Ook de leeftijd van de pup bij ophalen is belangrijk. Het is bij wet bepaald dat een pup op zijn vroegst met zeven weken gescheiden mag worden van zijn moeder. ‘Dit is iets wat weel mensen niet weten’, aldus De Wit.

De checklist is te downloaden vanaf de website van de Hondenbescherming of telefonisch op te vragen bij het kantoor van deze organisatie. http://www.hondenbescherming.nlTags: , , , , , , ,

Reactie(s)

 1. Monique zegt:

  Denk je dat het gaat werken? Ik ben bang van niet. Mensen die met verstand een pup kopen hebben die lijst niet meer nodig en anderen kopen gewoon een pup omdat ze NU een pup willen. Die interesseert het werkelijk geen donder hoe die hond gefokt is en waar die vandaag komt. Zodra hij maar direct leverbaar is tegen een leuke prijs.

 2. Gerdine zegt:

  Elke 1 is er 1 monique

  Hoe meer we waarschuwen, hoe meer mensen er worden gewaarschuwd!

  En niet iedereen die een broodfok hondje koopt is zo..

 3. Peter zegt:

  Het zou al een heel stuk schelen als ze de import
  van hondenuit de oostblok landen zouden verbieden.want daar wordt wat afgerommelt
  met de honden en pups.

Geef je mening