Puppies laten wennen aan een gebitscontrole

10-03-2011

Een puppie vind een gebitscontrole nooit leuk! Denk nog maar aan jezelf toen je voor de eerste keer in de stoel van de tandarts lag….. In dit artikel vind je tips om je puppie te laten wennen aan een gebitscontrole.


Gebitsproblemen komen vaak voor bij honden en puppies. Om je puppie te laten wennen aan een gebitscontrole zal je onderstaande  procedure regelmatig moeten herhalen. Geduld is hierbij heel belangrijk.

Gebitscontrole bij puppies tips:

– Loop niet recht op de hond af, maar roep hem rustig bij je.
– Ga naast je pup zitten, hang niet over hem heen. Dit kan bedreigend voor hem zijn.
– Voer de controle uit in kleine stappen: te kort bestaat niet, net te lang wel!

Let op: In het midden van de boven- en onderlip zit een soort toompje. Als je daar op drukt of er spanning op zet doordat je de lippen teveel omhoog of omlaag trekt, doe je je pup pijn.

– Terwijl je naast je pup zit, trek je met een hand de onderlip naar beneden en de bovenlip omhoog terwijl je met je andere hand de onderkaak rustig vasthoudt.
– Ga met je vingers zachtjes over de tanden en het tandvlees.
– Herhaal dat aan de andere kant van de mond.
– Open de mond door met duim en wijsvinger de bovenkaak zachtjes omhoog te drukken.
– Geef onmiddellijk na de controle een hondensnoepje.

Extra tips voor een puppie gebitscontrole:

– Bij het gebit bekijken hoef je niet heel je handen en al je vingers te gebruiken. Gebruik je duim en wijsvinger als een soort grijpertje om de bovenlippen van de hond aan weerszijden van de neus voorzichtig op te tillen. De andere drie vingers van die hand berg je als het ware op! Dat voorkomt dat je met je hele hand de ogen van de hond bedekt, iets wat hij niet prettig vindt.

– Prik niet met je vingers en vooral nagels in het tandvlees. Probeer eerst eens of je het gebit kunt bekijken terwijl je vingers droog blijven.

– Verbind een leuk commando aan de oefening. Bijvoorbeeld: tandjes kijken! Of: smile! Dat maakt de oefening vaak een stuk meer ontspannen.

PeterTags: , , , , , , ,

Geef je mening