Rob van Opstal uit Kruisland traint honden

11-04-2012

lichaamstaal voor hond belangrijk
Het trainen van honden  Rob van Opstal heeft er al  bijna dertig jaar ervaring mee. 

Samen met zijn vrouw Brenda (49) geeft hij vier keer per week hondentrainingen op een veld achter partycentrum Koch in Kruisland. Daarnaast werken ze samen met dierenartsen aan honden met gedragsproblemen. Het individu staat voorop. Rob van Opstal steekt waarschuwend zijn wijsvinger in de lucht: “Zowel het individu van de mens als dat van de hond.”

Zodra een baas met zijn hond bij Rob en Brenda aan komt, weten ze al wat voor vlees ze in de kuip hebben. “We vragen altijd hoe de omstandigheden zijn in het gezin.” Die informatie gebruiken ze vervolgens in de training. “Ongeduldige cursisten zijn dat ook richting hond. Daar maken we mensen bewust van. Door de cursus wordt het baasje zelfverzekerder.”

Naast de reguliere gedragscursussen zijn ze gespecialiseerd in het geven van trainingen aan honden met probleemgedrag. Steeds meer samen met dierenartsen. “In België wordt dat veel meer gedaan”, zegt Brenda. Haar man vult aan: “Aan de faculteit diergeneeskunde van Utrecht wordt tijdens de studie te weinig aandacht besteed aan de psyche van het dier. Aan de universiteit van Gent is het een essentieel onderdeel van de studie.”

Zelf volgt het echtpaar colleges aan de universiteit in Gent over geneesmiddelen die invloed hebben op het gedrag van honden. Rob: “Ik weet precies wat de stoffen doen in het brein van een hond.”

Medicijnen moeten volgens hem altijd in combinatie met gedragstherapie worden gegeven, waarbij je op zoek moet gaan naar de oorzaak van het probleemgedrag. En dat kost tijd.

Wat ze het mooiste vinden aan hun vak? Brenda: “Dat mensen na de cursus naar je toekomen, je een hand geven en zeggen: ik ben zo blij dat ik het gedaan heb.”

En Rob: “Als een hond geestelijk gezond wordt is dat de kroon op ons werk.”

 Tags: , , , , ,

Geef je mening