Studenten diergeneeskunde vinden oorzaak fatale erfelijke ziekte bij Wetterhounpuppies

25-03-2011

WetterhounWetterhoun, een Fries hondenras had tot voor kort bij ongeveer één op de tien nesten de erfelijke immuunziekte Severe Combined Immunodeficiency (SCID).  Zieke wetterhoun puppies stierven al enkele weken na hun geboorte. Studenten vonden de oorzaak.

Erfelijke afwijking wetterhoun

Studenten en wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht hebben nu achterhaald welke erfelijke afwijking bij de Wetterhoun deze ziekte veroorzaakt. Dankzij de ontdekking van deze studenten kan voorkomen worden dat dragers van de ziekte met elkaar kruisen en is SCID bij dit hondenras verleden tijd.

SCID is een erfelijke immuunziekte bij mensen, honden en paarden, die bij elk van deze drie soorten kan voortkomen uit verschillende genetische afwijkingen. Het aangeboren defect leidt tot een verstoorde ontwikkeling van witte bloedcellen. Wetterhoun puppies ontwikkelen uiteenlopende ziekteverschijnselen en overlijden enkele weken na de geboorte aan de gevolgen.

Wetterhoun rashonden testen

Wetterhounen kunnen nu worden getest op de aanwezigheid van de mutatie in het DNA, voordat er met ze gefokt wordt. Dankzij de test kunnen dragers worden opgespoord en wordt de geboorte van wetterhoun puppies met SCID inmiddels voorkomen. Op den duur zal het ziekteverwekkende gen uit de Wetterhounpopulatie kunnen verdwijnen.

Samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen

Tijdens het onderzoek wat werd uitgevoerd door de studenten van het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren is nauw samengewerkt met de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen. De informatie verkregen uit het ledenbestand van de NVSW maakte het mogelijk alle puppies die geboren werden in de onderzoeksperiode te testen op de afwijking, een stamboom te maken en daarin mogelijke dragers aan te wijzen. Nadat de afwijking aantoonbaar was geworden heeft de NVSW haar leden opgeroepen om van alle Wetterhounen bloed in te leveren om de verspreiding van de mutatie in beeld te kunnen brengen.

Meer informatie

Marieke Veldman, persvoorlichter faculteit Diergeneeskunde, (030) 253 3430, m.m.veldman@uu.nl.
B.g.g. Wietske de Lange, persvoorlichter Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.Tags: , , , , ,

Geef je mening