De Cavalier King Charles Spaniël is Koninklijk!

21-06-2010

Spaniels rashondenDit kleine speelse hondje met zijn prachtige aristocratische naam is er in vier kleuren met even mooie namen: Black & tan, Ruby, Blenheim en Tricolor. De cavalier is een ideale metgezel.


Ook wij zijn lang geleden al besmet geraakt door het Cavaliervirus. Tijdens een wandeling ontmoeten we een tweetal Cavaliertjes met hun baasjes en we waren verkocht… De Cavalier Spaniël wordt door zijn stabiele karakter vaak als ideale metgezel aanbevolen. Vooral omdat hij zich zo gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving en zich in allerlei soorten huishoudens thuis voelt. Of je nu woont op het plattenland of in een flat midden in de stad, het maakt voor de Cavalier niets uit. Als hij iedere dag maar voldoende beweging krijgt en niet te vaak alleen thuis hoeft te zijn is hij tevreden.

De Cavalier Spaniël heeft een uitstekend uithoudingsvermogen en gaat dan ook graag mee voor een lange wandeling. Maar mocht je niet verder komen dan een paar bezoekjes aan het park bij je in de buurt dan zal hij daar ook genoegen mee nemen. Cavaliers houden van verandering en van het verkennen van nieuw terrein.

Jachthond

Maar pas op! De Cavalier King Charles heeft nog steeds de typische Spaniël eigenschappen van zijn voorouders in zich. Ze hebben een uitstekend reuk- en gezichtsvermogen en zijn dus geschikt voor korte jachtpartijen. Dus als zijn jachtinstinct de kop opsteekt tijdens een wandeling moet je niet verbaasd zijn als hij er als een speer vandoor gaat en doofstom is voor jouw smeekbedes om terug te komen!

Rasgroep 9Wellicht weet je dat de Cavalier King Charles Spaniël is ingedeeld in rasgroep 9? Dit zijn de gezelschapshonden. Binnen ons gezin leven de Cavaliertjes dan ook midden tussen ons in, gewoon fijn in de huiskamer en het zal je dan ook niet verbazen dat een Cavalier het liefst naast je, of liever nog bij je op schoot ligt! Een Cavalier is aanhankelijk en kan met iedereen goed overweg.

Het is echt een gezellig familiehondje en een grote kindervriend bij uitstek. De hond heeft een prachtige gevederde vacht met een zijdeachtige structuur. Zijn vacht lijkt wel gemaakt om geaaid te worden. Bovendien biedt zijn vacht ook veel bescherming. Natuurlijk heeft ook de Cavalier vachtverzorging nodig. Een goede kam- en borstelbeurt per dag is voldoende. Knippen en trimmen is dan ook niet echt nodig. Verder is het ook goed te weten dat je zijn oren en ogen regelmatig moet controleren en moet schoonhouden.

“Toy Spaniël”

De Cavalier King Charles Spaniël behoort tot de Engelse Toy Spaniëls en is één van de meest, zo niet het meest vriendelijke hondenras. De geschiedenis van de Cavalier gaat terug tot ver in de oudheid. Toen al werd er in oude geschriften verwezen naar honden van het spaniëlachtige type die in Engeland werden ingevoerd vanuit Spanje en via oude handelswegen vanuit Oost Azië in Europa terecht zijn gekomen. Één van de eerste afbeeldingen van een kleine spaniëlachtige hond is te zien op een religieus portret van een groep dieren in “The Vision of St. Eustance” een schilderij dat geschilderd is door Antonia Pisano.

De Cavalier King Charles Spaniëls van nu

De huidige Cavalier is een afstammeling van de kleine “Toy Spaniël”. De “Toy Spaniëls” waren in Frankrijk tijdens de regeringsperiode van Hendrik III en van Ludwig XIV zeer geliefd en bij het Engelse koningshuis Tudor erg populair bij de dames van het hof. Toen de Stuarts aan de macht kwamen kregen deze hondjes zelfs de Koninklijke titel: “King Charles Spaniël”.

De zachtaardige Cavalier King Charles Spaniël is over de hele wereld bekent en heeft al vele honderden jaren de reputatie een troost en knuffelhondje te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral zijn hartverwarmende blik hem zo geliefd maakt bij veel hondenbezitters. Dit heeft hem dan ook één van de populairste hondenrassen gemaakt. Het is een goudeerlijk, charmant en hartveroverend hondje met een enorme “will to please”, dit betekent dat de Cavalier graag het baasje tevreden wil stellen.

Het Cavalier King Charles hondenras bestaat het ras uit vier kleuren:
1.Blenheim: Een diep kastanjekleurige aftekening. Goed gebroken op een parelwitte ondergrond. De aftekening moet gelijkmatig op het hoofd verdeeld zijn. Tussen de oren moet ruimte zijn voor de zeer gewaardeerde ruitvormige vlek of “spot” (een uniek raskenmerk).
2.Tricolor: Zwart en wit goed verdeelt en gebroken met “tan” aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren en onder de staart.
3.Ruby: Geheel diep rood gekleurd.
4.Black & Tan: Ravenzwart met “tan” aftekening boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de borst en onder de staart.

Kort samengevat is de Cavalier King Charles Spaniël zeer elegant en koninklijk in zijn beweging en voorkomen. Van nature zachtaardig, vriendelijk, sportief, uitbundig en intelligent met een levendig en zelfbewust karakter.

Op onze website is geboren uit liefde voor de Cavaliertjes. Er is schat aan informatie te vinden over het ras en doorspekt met honderden kleurrijke foto’s van onze Cavaliertjes en onze puppies. Bezoek gerust eens onze website www.labberkampje.nl en neem de tijd om eens rustig rond te kijken. Veel lees en kijkplezier gewenst.

Arnold en Helma Nijs
Cavalier King Charles Spaniel kennel van het Labber KampjeTags: , , , , , , , , , , , , , ,

Geef je mening