De geschiedenis van de Engelse Cocker Spaniel

17-09-2010

Twee spanielsDe Engelse cocker spaniel is een kleine jachthond en de meeste mensen weten over welke hond je het hebt als je vertelt dat ze van die lange flaporen hebben.

Geschiedenis van de Engelse Cocker Spaniel

 De Engelse cocker spaniel stamt af  van de spanielrassen die al vroeg in grote delen van Engeland als erfhonden voorkwamen. Men maakte in die tijd ondescheid tussen land –en waterspaniels, later deelde men de landspaniels in bij de settingspaniels, voorlopers van de hedendaagse Setters en Springer spaniels .

De groep overige spanielrassen omvatte degene die later de cocking spaniels genoemd zouden worden. Spaniels die speciaal geschikt waren voor  de jacht op houtsnippen. Tijdens de ontwikkeling van het ras hebben vele typeveranderingen plaats gevonden en men denkt dat de moderne Cocker spaniel het licht zag  in verband met de Crufts tentoonstelling in Londen in 1905. In de jaren dertig  van de vorige eeuw werden tenslotte alle  kleuren geaccepteerd die de rasbeschrijving vandaag de dag toelaat .

De Cocker spaniel is een energieke middenslag hond die zeker veel beweging en aandacht nodig heeft, het is één van de meest gewaardeerde hondenrassen ter wereld!

Mijn Cocker Spaniel liefde

Bij mij is de liefde voor de spaniel begonnen toen ik 17 jaar was en mijn eerste cockertje kocht, inmiddels fok ik op kleine schaal    Engelse cockers spaniels in de kleuren bont en zwart.  Mij is gevraagd een aandeel te leveren op deze site over de engelse cocker spaniel en dat vind ik natuurlijk erg leuk, ze zijn tenslotte mijn passie.

Momenteel hebben mijn dochter en ik hier 5 honden, 4 Engelse cocker spaniels en 1 Beagle, de Cockertjes zijn:
Chanty van 4,5 jaar, zij heeft momenteel een nest van 6 puppies
Heaven  van 2,5 jaar
Luca onze reu van 1 jaar
Britt  van 9 maanden 

Cocker spaniels

Wij zijn wat je noemt beginnende fokkers en zijn nu bijna 4 jaar bezig in de fok -en showwereld, want ja, wij gaan ook  met onze honden naar de show, we fokken volgens de regels van de  rasvereniging en daar hoort het showen ook bij, dit is echt een vak apart en dit neemt mijn dochter Sabine dan ook voor haar rekening. Het afgelopen jaar hebben we aardig in onze kennel geinvesteerd en zijn Luca uit Cyprus erbij gekomen en Britt uit Hongarije. Mijn streven is leuke, lieve, gezonde honden te fokken waar mensen veel plezier aan beleven,  over dit fokken de volgende keer meer, ik zal dan het nest van Chanty voorstellen.

Tot de volgende keer.

Jeanette VerripsTags: , , , , , , , , , ,

Reactie(s)

 1. Hermans zegt:

  Hoi Jeanette

  De eerste golden retriever is 14 geworden.
  Nu hebben we twee oudjes in huis (golden van 11 en benne senner van 10)
  Wat is jouw adres als onze oudjes overleden zijn zodat we een eerlijke fokker vinden voor evt dan een engelse cocker.
  Ik moet er nog niet aandenken, maar ze lopen en gaan nog maar moeizaam onze oudjes. Maar zonder een lieve viervoeter kunnen we niet.

 2. (Mevr.) Will de Jager zegt:

  Hee Jeanette. Mijn 1e zwarte vrouwelijke Cocker Spaniel is 19 geworden, geen stamboom. Mijn 2e is 16 jaar 4 maanden geworden, geen stamboom. Mijn derde, met stamboom, maar blijkbaar van de verkeerde fokker, en laatste is bijna 10 jaar geworden. Na veel operaties gestorven aan longkanker. 5 januari jl in laten slapen, want wij wilden niet dat ze zou stikken….verdriet! Ik ben nu op zoek naar een vierde zwarte vrouwelijke Cocker Spaniel pup, dus 8 (?) wkn oud. Maar ik wil wel een fokker in de buurt van Edam.
  Kunt u mij helpen?

 3. margreet zegt:

  Ik ben spaniel fanaat en hebben 2 en half jaar geleden onze eerste Americaan gekregen, daarvoor waren er Engelse.
  Wij nemen meestal beestjes die het huis uitgaan vanwege alerge en later iets bijken te mankeren. Daar aan we dan ook voor en worden toch 13 of 14 jaar na hele grote rekeningen.
  3 jaar geleden de grotste fout gemaakt van ons leen, we wilde een keer een pup en met rade ons aan een fokker te nemen met alleen spaniels, ja hoor gevonden, tot we eenmaal in Bladel kwamen toen niet wetende de grootste broodfokker die er is, de 5 de dag lag hij bij de dierenarts en is niet meer thuisgekomen. Een rechtzaak verlies je terwijk je zwart op wit heb dat zijn zusjes rond dezelfde eriode zijn gestorven. Later heeft hij verteld o de TV hoe hj het allemaal doet zonder te verlkken of te verblozen, ik wi het adres doorgeven als u een spaniel wil aanschaffen. voor iedere soort hond heeft hij een andere teefonnummer. Het verdriet was groot een van de kinderen nam ons mee naar een zomerhuisje, ze kon het verdriet van ons niet aanzien,maar er zat eer achter. De volgende dag kregen we bezoek n het huisje van onze andere ochter die heemaal n Belgie een Americaantje had gehaald een rode. Ze wst ik wilde geen Americaan en zeker geen rode, achteraf is hij meer blond maar hij was doodziek en gezond meegegeven. Er staat een stuk in een dierentijdschrift van hem dus wie het wil een geef even een seintje. Hij is geopereerd door een kinderarts het is een wonder dat hij leeft hij had een Hartkwaal en later werkte zijn lever 10 %. We heben een nieuwe besteld bij een echte fokker die is aangesloten bij de vereniging.we hebben hem afg dinsdag ogehaald. We hebben hem aan de dierenarts laten zien die was heel blij dat weens een gezonde hond hadden. We waren wat vroeg voor de andere zijn onderzoek naar zijn lever,maar ook zij vond het spannend en heeft toch zijn bloed geprikt. Dezelfde avond kregen we te horen dat de dierenarts de vlag buiten ging hangen, niet helemaal, maar zeker niet half , onze hond was vooruit gegaan wat een wonder was. Ik heb nu 5 Engelse gehad en heb 2 Americaanse o wat ben ik trots Margreet

 4. harrie pistorius zegt:

  hoi, wij hebben sinds 1,5 jaar twee engelse cockers. een mannetje(boyke-black and tann) en een vrouwtje(lady, een tri-color) we hadden een rottweiler, waar we stpel op waren. maar die had ik gekocht toen ik nog op een camping werkte, en de hond mee mocht naar mijn werk. ben daar later gestopt. nu mijn hond stierf, had ik niks meer te doen thuis, dus ik nam me voor om zo vlug mogelijk twee kleinere hondjes te kopen, zodat ze elkaar hadden als ik moest werken. dat werden dus 2 cockertjes. mijn opa heeft ze vroeger gefokt, dus ik wist meteen wat ik wilde. eerst hebben we lady gehaald op een boerderij. ze is een echte durfal, en heeft een open karakter. na 3 maanden is boyke erbij gekomen.boyke is een echte hanglip, doet niets liever dan bij je zitten. hij is erg terughoudend als het gaat om nieuwe dingen of vreemde honden, maar het is een vrolijk stel dat zo leuk kan spelen met elkaar. wij zijn dus erg blij met onze twee cockertjes. gr, harrie

Geef je mening