Met je hond op vakantie deel 1; waar moet je op letten?

27-10-2010

Honden op vakantie in zwedenAls u dit leest, zitten wij met onze viervoeters in Scandinavië. Niet voor het eerst, het denk ik de 8e keer zijn dat we die kant op reizen. In de loop der jaren is het aantal honden wat mee gaat op reis wel steeds groter geworden.

Op vakantie met je hond moeilijk?
Mensen kijken ons dan ook vaak verbaasd aan als we vertellen dat de honden gewoon mee gaan. “Naar Zweden? Maar dat is toch heel moeilijk?…Moeten ze dan niet in quarantaine?” Het valt mee, zo moeilijk is het niet meer. Het is wel een kwestie van ruim op tijd alles regelen, zeker de eerste keer.

De inenting van de hond tegen rabiës
Eerst moet de hond geënt worden tegen rabiës. 4 Maanden daarna wordt bloed afgenomen bij de dierenarts, wat opgestuurd wordt naar België of Duitsland en daar wordt gekeken of de hond genoeg anti-stoffen opgebouwd heeft. Hiervan krijg je een formulier, wat natuurlijk goed bewaard moet worden, en in het paspoort bewaard moet worden. Kijk het formulier wel altijd goed na, er kunnen fouten in staan!

Daarna is het een kwestie van netjes elke drie jaar, voor de datum verlopen is de hond opnieuw de rabiësenting te geven, zodat het formulier geldig blijft en je niet opnieuw hoeft te testen.  Maximaal 10 dagen voor vertrek bezoek je opnieuw de dierenarts. De hond krijgt dan een gezondheidsonderzoek en daarvan wordt een aantekening gemaakt in het paspoort van de hond. Bovendien moet de hond door de dierenarts ontwormd worden en ook daarvan wordt een aantekening gemaakt. Het spreekt voor zich dat de hond gechipt moet zijn en dat het nummer van de chip vermeld staat in een geldig dierenpaspoort.

honden bij vakantiehuisje

Als je alles goed op een rijtje hebt staan, is het helemaal niet zo moeilijk. Het moeilijkste blijkt vaak nog een douanier te vinden! In de meeste gevallen kijken ze amper naar de papieren en al helemaal niet naar de honden. Hoewel ze eigenlijk verplicht zijn een stempel in het paspoort te zetten hebben wij na 8 jaar nog geen enkele stempel. Maar pas op, het lijkt alsof je risico’s kan nemen en zo de grens over kan gaan. Doe dat nooit! Tref je de verkeerde controleur en staat er één cijfer verkeerd, dan kan je zo weer terug terug naar huis en dat zou wel heel zonde zijn.

Groetjes,

NienkeTags: , , , , , , , , , , , ,

Geef je mening