Terriers in rasgroep FCI groep 3

17-05-2011

American Staffordshire terrier in de terriers rasgroepTerriërs zijn jachthonden die oorspronkelijk gefokt zijn voor de bovengrondse en ondergronde jacht op klein roofwild. De naam Terriër is afgeleid van het Latijnse woord terra, voor grond.  Daar komt het woord Terrier vandaan.

De oorsprong van de Terriër rashonden

De terriër rashonden waren vaak ´specialisten´ in de verdelging van klein wild en knaagdieren, zoals ratten, muizen en bunzings. Terriers werden veel ingezet als rattenvangers. Om gemakkelijk in de holen van hun prooidieren binnen te kunnen dringen zijn terriërs in het algemeen klein en/of laagbenig gefokt. Een uitzondering is de grote Airedaleterriër, die voor de jacht op otters van de kleinere terriërs is afgeleid. Om deze jachttaken naar behoren uit te voeren hebben terriërs veelal een fel karakter en terriërs laten zich niet graag commanderen. Soms is in hun naam de streek van herkomst terug te vinden. De meeste Terrierrassen hebben hun wortels in Engeland en Ierland. Sinds de 19e eeuw zijn veel terriërrassen populair geworden als gezelschapshond en als showhond.

Rasindeling van de FCI rasgroep 3 Terriërs

Terriers zijn over het algemeen sterke en beweeglijke honden, die in een gezin uitstekend op hun plaats zijn. Binnen de rasgroep Terriers vallen 31 erkende rassen, die zijn verdeeld in hoogbenige en kortbenige Terriers. De terriërs hebben in de rasindeling van de FCI een eigen rasgroep, die weer in vier subgroepen is verdeeld (zie: Lijst van hondenrassen, rasgroep 3). De meeste rassen maken deel uit van de groep grote en middenslag terriërs, zoals de Foxterriër, of de groep kleine terriërs, waaronder de Cairnterriër. In Nederland vaak minder correct aangeduid als hoogbenige terriërs resp. laagbenige terriërs.

Terriërs van het buldog type, zoals de bulterriër, zijn rassen die uit buldoggen en terriërs gekruist zijn om de kracht van de buldog te verenigen met het felle temperament van de terriër. Tenslotte zijn er terriërs van het dwerghondtype, zoals de Yorkshireterriër, die speciaal als gezelschapshond gefokt zijn. Er bestaat ook nog een aanzienlijk aantal niet erkende terriërrassen.

In deze rasgroep vind je onder andere de volgende terriers

Staffordshire bull terriër
Australian Terriër
Border Terriër
Bull Terriër
Duitse Jachtterrier
Foxterriër Draadhaar
Jack Russell Terriër
Ierse Terriër
Schotse Terriër
Welsh Terriër
Yorkshire Terriër

Staat jouw terriër rashond er nog niet bij? Schrijf zelf leuke artikelen over bijvoorbeeld jullie Yorkshire terrier, schotse terriër, of een foxterriër?

Wordt schrijver op HondenEnPuppies.nl!Tags: , , , , , , , , , ,

Geef je mening