Hond heeft blaasontsteking hoe kan dat?

23-03-2011

Een blaasontsteking bij honden begint meestal met een infectie op de blaas welke is veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën kunnen in de blaas komen vanuit de huid rond de anus en door het darmkanaal.

Hoe herken je blaasontsteking bij honden?

De drie belangrijkste symptomen van een blaasontsteking bij honden zijn:

  • Aanwezigheid van bloed
  • Veelvuldig plassen
  • Persen tijdens het plassen

Soms is het niet zo makkelijk om te zien of een hond een blaasontsteking heeft opgelopen. Als je hond vaak uit wilt of in huis gaat plassen kunnen dit ook symptomen van een blaasontsteking bij honden zijn.

Wat zijn oorzaken blaasontsteking bij honden?

De volgende oorzaken komen nogal eens voor bij blaasontsteking bij honden:

  • Blaasstenen in de blaas
  • Een tumor in de blaas
  • Ziekten zoals diabetes of de ziekte van Cushing

Tot slot kan medicatie zoals cortisone of chemotherapie, die het immuunsysteem onderdrukken een oorzaak zijn van blaasontsteking bij honden.

Hoe behandel je een blaasontsteking bij je hond?

Behandeling van een blaasontsteking bestaat uit een antibioticakuur welke wordt voorgeschreven voor een dierenarts. Net als bij mensen is het belangrijk dat uw hond veel drinkt. De bacteriën en kristallen worden namelijk door grote hoeveelheden urine gemakkelijker uitgespoeld.

Blaasgruis kan word bestreden met een apart hondenvoeding dieet, wat uit nat voer kan bestaan. Hierdoor wordt de kans op kristalvorming kleiner. Naast dit dieet moet je geen andere voeding of beloningen als hondensnoepjes geven.

Bij het vermoeden van een blaasontsteking raadpleeg de dierenarts!

Door een bezoek aan de dierenarts kan deze vaststellen of er bacterien, blaasstenen of blaasgruis aanwezig is in de urine.  Als dit wordt geconstateerd zal de dierenarts de gevoeligheid en het soort urine testen bij je hond. Hierna zal de dierenarts bepalen welke behandeling het beste is voor de blaasontsteking van uw hond.Tags: , , , , , , ,

Reactie(s)

  1. lidy zegt:

    Mijn hond is gewend en wil niets liever buiten zijn. Mag dat met een blaasontsteking.

Geef je mening