Hondenziektes, wat zijn de hondenziektes symptomen?

30-03-2011

Welke hondenziektes zijn er allemaal? Ik denk dat mijn hond ziek is, maar wat zijn de symptomen? Vandaag een artikel over de verschillende hondenziektes en hoe je merkt dat je hond ziek is.

Hondenziekte Parvo

De hondenziekte Parvo, is een ziekte die bij de jonge hond kan voorkomen. De symptomen van de hondenziekte Parvo zijn heftig braken en bloederige diarree. Ook bij een oudere hond kan de hondenziekte Parvo  ernstige ziekteverschijnselen geven. Parvo is één van de meest besmettelijke hondenziektes. Er zijn ook honden die het parvo virus in hun lichaam hebben zonder ziek te worden; ze kunnen dan andere honden wel besmetten.

De hondenziekte Parvo tast het afweersysteem van uw hond aan, waardoor andere hondenziektes vrij spel krijgen. Het parvo-virus blijft lang actief in uitwerpselen en kan zo lang voor besmetting zorgen.

Kennelhoest hondenziektes

De hondenziekte kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Ook stress zorgt ervoor dat de hondenziekte gemakkelijk aanslaat. Omdat in een kennel veel honden bij elkaar zitten, vindt veel uitwisseling plaats van bacteriën en virussen. Daarom heeft deze hondenziekte de naam kennelhoest gekregen. De symptomen van de hondenziekte kennelhoest zijn voortdurend hoesten, de keel schrapen en soms slijm of bloed opgeven.

Hondenziekte door het CDV-virus

Hondenziekte, veroorzaakt door het CDV-virus, komt over de hele wereld voor en is zeer besmettelijk. Jonge honden en puppies kunnen eraan overlijden. Oudere honden hebben last van hun luchtwegen, waardoor hoesten en neusuitvloeiing voorkomen. Een voordeel van dit virus is, dat het heel erg op het mazelen virus van de mens lijkt. Hier worden honden niet ziek van, maar als ze het ingespoten krijgen wordt het afweersysteem geprikkelt om ook tegen het CDV-virus afweerstoffen te maken. De jonge puppies kunnen na 6 weken al ingeënt worden tegen hondenziekte met behulp van het mazelen virus. Hondenziekte door het CDV-virus is wel één van de gevaarlijkste hondenziektes omdat honden last kunnen krijgen van hun zenuwstelsel, wat voor blijvende verlammingen kan zorgen.

HCC hondenziektes

HCC hondenziekte is een besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosia Canis). Deze hondenziekte wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine. De honden kunnen er erg ziek van zijn, en zoals de naam al aangeeft, wordt de lever (ernstig) aangetast. Pas op met deze hondenziekte! Jonge honden kunnen door deze hondenziekte ook plotseling overlijden.

Ziekte van Weil

Een andere naam voor de hondenziekte van Weil is leptospirose. Leptospiren zijn beweeglijke bacteriën die als het ware zwemmen in het lichaam van de hond. De ziekte komt de hond binnen via wondjes, slijmvliezen, maar ook door de huid. Eén van de soorten leptospiren zorgt voor de ziekte van Weil. Via de urine verlaten ze het lichaam van een zieke hond. Ook ratten en mensen kunnen ziek worden en de leptospiren met de urine uitplassen. Water waar urine van ratten in zit, bijvoorbeeld grachtenwater, is de belangrijkste bron van infectie. De nieren en de lever worden ernstig aangetast en de honden kunnen heel erg ziek worden.

Hondenziekte Rabiës of hondsdolheid

Hondsdolheid (Rabiës) is een virusziekte die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. Een besmet dier bijt een ander dier. Het virus gaat naar de hersenen en zorgt ervoor dat het dier graag bijt. Ook zit het virus in het speeksel, en zo verspreidt het zich. De afloop is vrijwel altijd dodelijk. In Nederland is de laatste jaren geen hond met hondsdolheid gezien, maar inenten is zeker verstandig als de hond naar het buitenland gaat. In veel landen is een inenting tegen hondsdolheid ook verplicht, anders mag de hond het land niet in.

Morgen een artikel over het inenten van honden tegen de verschillende ziektes.Tags: , , , , , , , , ,

Reactie(s)

  1. onze hond eet plotseling niet meer, drinkt erg veel waarna hij het water er weer uitgooit. is zeer moe en lusteloos, en heeft moeite met lopen.wat kan dit zijn.(urine is vrij donker).

  2. janta zegt:

    hahahahahahhagagagaggagagaga

  3. Tania Geyselinck zegt:

    Wat kan ik mijn hond geven voor naar achter te kunnen gaan ^¨drink nu graag melk ^¨

Geef je mening