Puppie inenten en hond vaccineren

31-03-2011

Gisteren is een artikel verschenen over de verschillende hondenziektes en hondenziektes symptomen. Vandaag een artikel over wat je tegen de hondenziektes kan doen. Het inenten van je puppie of vaccineren van je hond.


Honden kunnen worden ingeënt tegen verschillende ziektekiemen. Gelukkig worden in Nederland de meeste honden goed gevaccineerd. Hierdoor komen weinig vervelende hondenziektes bij honden in ons land voor.

Wat is je hond vaccineren eigenlijk?

In 1796 ontdekte de Engelse arts Edward Jenner, dat als je een mens inspuit met koepokken, deze geen mensenpokken krijgt. Dit was het begin van wat wij nu een heel normale gang van zaken vinden: het vaccineren of inenten. Het principe van honden vaccineren is, dat je de afweer wakker maakt voor een virus of bacterie die in het lichaam zou kunnen komen. Dit doe je met een stof die op dit virus of deze bacterie lijkt, maar die geen ziekte veroorzaakt. Op het moment dat het virus of de bacterie het lichaam van de hond binnenkomt, kan de afweer dan direct reageren, zodat de hond niet ziek wordt. Om de afweer alert te houden, moet je hond soms elk jaar weer gevaccineerd (ingeënt) worden tegen bepaalde hondenziektes.

Entschema voor je puppie

Door de meeste dierenartsenpraktijken worden de volgende puppie inentingen gegeven:

• puppie is 6 weken -> puppie enting tegen Hondenziekte en Parvo
• puppie is 9 weken -> inenting tegen Parvo en Ziekte van Weil enting
• puppie is 12 weken -> Cocktail-enting opgebouwd uit vaccinatie tegen Parvo, Ziekte van Weil, Paraïnfluenza, Hondenziekte en Leverziekte (HCC).

Vervolg inentingen

Als de hond 1 jaar is wordt wederom de Cocktail-enting gegeven en daarna volgen de meeste praktijken een alternerend entschema. Dat wil zeggen dat wel elk jaar de vaccinatie tegen Ziekte van Weil en Parvo wordt gegeven, maar om de twee jaar komt de hondeziekte daarbij.

Inentingen en vaccinaties samengevat

Hondenziekte Parvo -> Aangezien het bij zowel jonge als oudere honden voorkomt, moet er jaarlijks opnieuw tegen ingeënt worden.
Hondenziekte Kennelhoest -> Jaarlijkse inenting kan niet helemaal voorkomen dat de hond kennelhoest krijgt, omdat meerdere factoren meespelen. Maar als de hond kennelhoest krijgt, zal hij er wel minder ziek van zijn.
Hondenziekte (CDV-virus)->De jonge puppies kunnen na 6 weken al ingeënt worden tegen hondenziekte met behulp van het mazelen virus.
Ziekte van Weil -> Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk. Niet alleen om de hond te beschermen, maar ook om de mensen in de buurt van de hond te beschermen, aangezien mensen ook (zeer) ziek kunnen worden. Ook als honden niet zwemmen, is het toch belangrijk om de hond in te laten inenten, omdat de inenting ook helpt tegen andere soorten leptospiren dan degene die de Ziekte van Weil veroorzaken.

Meer info over de verschillende hondenziektes.Tags: , , , , , , ,

Reactie(s)

 1. moira zegt:

  Mijn ervaring is dat enten ook een belasting voor het immuunsysteem is. Mijn hond wordt er ziek van. Zelfs als alleen tegen de ziekte van Weil geënt wordt, krijgt ze een reactie wat zich uit in haar maagdarmkanaal ( diarree).

  Ik ben dus bij mijn hond erg terughoudend met vaccineren. Alleen jaarlijks tegen de ziekte van Weil.

  groetjes, moira©

 2. Monique zegt:

  Hier ook hoor Moira.
  Afgezien van jouw reden, is het helemaal niet nodig honden zo vaak in te enten. Ik geloof in levenslange immuniteit voor Parvo, Hondenziekte en HCC.
  Mijn volwassen honden worden al jaren niet meer gevaccineerd. Mijn pup heeft de minimale inentingen gehad en krijgt de boost nog een keer over zes weken. Dan is ze klaar voor de rest van haar leven.
  Gelukkig vinden steeds meer dierenartsen het onnodig jaarlijks te vaccineren. Ook fabrikanten geven al tijden een bescherming op van meerdere jaren. Elk jaar inenten is gewoon achterhaald.
  Groet, Monique

Geef je mening