Tips voor een hond met verlatingsangst

27-09-2010

hond met verlatingsangstEen week nadat Tandy bij mij kwam wonen deelden buren mee dat zij blafte als zij alleen was.  Ik  verdiepte mij in het probleem met als doel een plan van aanpak maken om Tandy te leren alleen te zijn.

1.Onder het motto: een vermoeide hond is een rustige hond heb ik de afstand die ik met haar wandel vergroot.  Ze loopt nu minimaal 3 x per dag een half uur tot drie kwartier.

2.Tandy mag zich niet te sterk aan mij hechten. De eerste weken heb ik haar niet op schoot genomen. Nu mag ze maximaal een half uur per dag op schoot.  Als ze toch weer wat verschijnselen van onrust geeft als ik weg moet, sla ik weer een dagje, dat ze op schoot mag over. Ze slaapt in de bench in de huiskamer.

3.In het begin kreeg ze 2 x daags een halve Valdispert. Ook om de algehele angst wat te dempen. Daar over later meer.  Dit is nu vervangen door zo nodig maximaal 5 tabletjes Melatonine 0,1 mg bij tekenen van onrust voordat ik wat langer weg moet  ( Tandy weegt bijna 3 kg).  Ik geef dit een enkele keer.

4.Ik heb een deken over haar kooi gelegd om een hol na te bootsen. Ook doe ik voor de gordijnen en achter de lamellen dicht voordat ik het pand verlaat.

5.Ik zet de radio aan met klassieke muziek.

6.Ik heb een “Anxiety Wrap” gemaakt. Een soort rompertje wat druk geeft op haar huid en wat kalmerend werkt. Dit is nu niet meer nodig. Zie de foto.

7.Als het enigszins mogelijk is verlaat ik haar nadat ze een lange wandeling gemaakt heeft.

8.Ik  nam in het begin dagelijks op of ze rustig was tijdens mijn afwezigheid. Nu doe ik dat steekproefsgewijs. Ik gebruik er een memo recorder voor.

9.De tijd van alleen zijn heb ik rustig opgebouwd van heel kort ( via de voordeur het huis uit, omlopen en via de achterdeur weer naar binnen) tot  ongeveer 4 uur.

Gelukkig bleek de overlast mee te vallen. Tandy blafte en piepte niet continu maar met tussenpozen. Na een week kon Tandy probleemloos een uur alleen zijn.

Er zijn honden waar bij het veel langer duurt voordat succes geboekt wordt. Sommige honden slopen dingen in huis als de baas weg is. Dan raad ik aan hen te leren slapen in een kooi.  Een Kong, gevuld met lekkers kan afleiding geven. De hond heeft dan wat te doen als deze alleen gelaten wordt.

Ook bij oude honden kan plotseling verlatingsangst ontstaan. Mijn methode is  succesvol gebleken bij een hond die op vijftienjarige leeftijd een ander baasje kreeg omdat haar baas onverwacht overleed. De hond loeide zowel ’s-nachts als overdag als ze alleen gelaten werd. Het gaat nu zowel ’s-nachts als overdag goed met haar.

Soms is medicatie nodig wat door de dierenarts voorgeschreven wordt en/of hulp van een gedragsdeskundige voor honden. Ik raad aan om overleg met uw dierenarts te plegen voordat u medicatie aan uw hond geeft.

Groeten,

MoiraTags: , , , , , , , ,

Reactie(s)

  1. Carola zegt:

    Een andere goed werkende, eenvoudige holistische methode is Amichien Bonding; zonder pilletjes of andere trucjes / hulpmiddeltjes.

  2. moira zegt:

    Ik zie met belangstelling een artikel over het resultaat van Amichien bonding bij een hond met verlatingsangst tegemoet.

    Graag een praktijkverslag als dat mogelijk is. Ik kende de methode Amichien bonding niet. Mijn honden ook niet, al gaan ze altijd wel achter me staan als er gevaar dreigt buiten. Natuurlijk verwachten zij dat ik daar de problemen voor hen oplos.

Geef je mening